Živá strava
Živá strava je
skvělým zdrojem nejlépe dostupných a využitelných živin. A pokud se jakožto
člověk nebudeme vyčleňovat z živočišné říše, vyjde nám, že je i jedinou
přirozenou stravou. Vždyť kdo jiný ještě na téhle planetě své jídlo vaří? A
jelikož patříme mezi primáty stejně jako opice, náš přirozený jídelníček se nám
už poměrně jasně poskládá. Jak je ale možné, že tato strava přese všechno
někomu vyhovuje více a někomu méně, nebo snad, jak se zdá, vůbec? Je to fakt,
nebo jen následek nastavení naší psychiky? Nebo zde hraje roli genetika? Krevní
skupina? Zeměpisná šířka, ve které žijeme? Roční období?
Se živou stravou jsem začala již na podzim r. 2005 a ještě před živou stravou jsem se zabývala výživou z pohledu jiných výživových směrů. Za tu dobu jsem prošla různými fázemi poznání, kdy jsem postupně zjišťovala, že ani jídelníček člověka na živé stravě dokonale prosperujícího nemusí být ideálním jídelníčkem pro mě. To, že živá strava dvou lidí může vypadat velice různě je jasné, stejně jako dva lidé mohou být vegetariáni a přitom jíst každý zcela odlišně. Zajímavé je, že tahle různě pojatá živá strava může oběma těmto různým lidem ideálně prospívat, přestože jeden bude jíst např. zeleninu, lupení a ořechy a druhý jen ovoce. Nebo mohou dva různí lidé jíst to samé (a jejich jídelníček může být postaven takřka dokonale) a přesto může jeden prospívat a druhý nikoliv.
Z toho vyplývá fakt, že ani živá strava nemusí být zárukou ideálního přísunu živin. Nemusí, ale může. Jak na to, aby byla? Co jíst, pokud chápeme, že přese všechno je živá strava to nejlepší, co svému tělu můžeme dát? Jak zjistit, co skutečně jíst, abychom byli zdraví a cítili se dobře?
Po mnoha peripetiích, kdy jsem takto hledala kvůli sobě i pro druhé a třídila si informace, které přicházely a stále přicházejí z bezpočtu zdrojů, se dnes již rýsuje dost jasný obrázek o tom, jak rozklíčovat, co je pro koho vhodné. V poslední době je mi snad největším učitelem pan Milan Plchot, autor skvělé knihy "Návod k používání sebe sama" za což mu nesmírně děkuji. Ale učím se i od mnoha dalších, včetně mých dětí, mé rodiny. A učiteli jsou mi i mí klienti. I jim všem proto patří mé díky. A v neposlední řadě mě učí mé vlastní tělo i celý vesmír. I těm děkuji.
Komu mohu pomoci?
Tomu, kdo chce se živou stravou začít a není si jist, jak na to: aby neměl hlad, aby mu něco nechybělo, aby mu nebyla zima, aby se cítil dobře...
kdo už živou stravu jí, ale má pocit, že to nějak není ono, nebo že to možná ani není pro něj.
kdo pro sebe (pro své zdraví) chce něco udělat, ale pro přechod na živou stravu si připadá příliš nedisciplinovaný, nemocný, unavený, vytížený...
kdo se chce zbavit únavy, nemoci, ale i když je jen smutno.
kdo potřebuje vědět, co jíst v těhotenství a v době kojení, aby bylo zdravé dítě i máma.
kdo chce, aby živou stravu jedly i jeho děti a má obavy, aby měly to, co potřebují.
kdo potřebuje poradit s prvními příkrmy pro své robátko.
kdo chce vědět, jak dál po prvních příkrmech.
kdo se chce poradit, co se stravou ve školce, škole.
kdo tápe ohledně stravy v rodině.
kdo váhá, jak na to, aby dětem chutnalo, aby byly spokojené...
kdo má (sám nebo jeho děti) určité zdravotní potíže a chce vědět, jestli se dají řešit pomocí výživy a jak na to.
kdo nerad jí léky a chce být raději skutečně zdravý.
kdo se chce cítit lépe, mít víc energie, víc elánu do života.
Kdo potřebuje zhubnout.
Kdo potřebuje přibrat.
Kdo se cítí unaven.
Kdo má pocit, že na něj "něco leze".
Koho bolí břicho.
Kdo má zdravotní potíže i velmi závažného rázu, a je odhodlaný pro sebe něco udělat, jen cítí, že potřebuje poradit, jak na to...
Kdo ví, že: "Nejlepší pomocnou ruku najdeme na konci vlastního ramene."
Kdysi mě fascinovala pravdivost tohoto tvrzení, které si však můžeme vyložit velice různě. Někoho může naštvat, mě kdysi utvrdilo v pocitu vlastní zodpovědnosti, ale i v tom, že skutečně můžu, kdyby ne všechno, tak aspoň mnohé změnit (ve skutečnosti mohu změnit tolik, kolik si dovolím).
Více o osobních konzultacích se dovíte zde. Můžete se také objednat.
Strava, ač živá, se může člověk od člověka lišit stejně jako se může velice lišit strava veganská, vegetariánská nebo paleo. Surovin je nepřeberné množství, a proto i při takto zdánlivě striktně vymezené výživě můžeme vyhovět své individualitě.