Breussova dieta
Zaujal mě článek: https://zdravi.euro.cz/leky/breussova-dieta/, jehož zkrácenou verzi zde uvádím. Pod článkem je můj obsáhlejší komentář.
"Breussova dieta, kterou držíte
42 dní, slouží k detoxikaci a odtučnění organismu. Jedná se o očistnou
kúru, která údajně pomáhá i lidem nemocným rakovinou.
Princip diety
Breussova dieta je spíš očistnou kúrou, která by se měla dodržet 42 dní. Jejím autorem je přírodní léčitel Rudolf Breuss, který dietu sestavil zejména jako pomoc nemocným s rakovinou.
Během diety nejíte, pouze pijete zeleninovou šťávu a čaje. Denně můžete vypít 125 až 500 ml zeleninové šťávy a neomezené množství bylinného čaje. Povolené jsou čaje: šalvějový, meduňkový, mátový a třezalkový. Čaje nesladíme.
Jelikož během očistné kúry nepřijímáte žádné potraviny, může mít vaše tělo málo energie. V takovém případě byste neměli vykonávat žádnou náročnou sportovní činnost. Ale také se vyhněte tomu, abyste jen leželi v posteli či odpočívali.
Níže uvádíme recept, jak zeleninovou šťávu připravit. Pijte ji velmi pomalu. Zeleninová šťáva odplavuje z těla škodliviny a poskytuje potřebné vitamíny a minerální látky. Během Breussovy diety není vhodné kouřit.
Jedná se o náročnou dietu, proto je vhodný být během jejího dodržování pod dohledem odborníka. Jako očistná kúra je Breussova dieta vhodná i na 14 dní. Budete-li Breussovu dietu držet, abyste zhubli, nejspíše můžete očekávat jo-jo efekt.
Co jíst při dietě?
Breussova dieta povoluje příjem pouze zeleninové šťávy. Připravíte si ji tak, že použijete 300 g červené řepy, 100 g mrkve, 100 g celeru, 30 g černé ředkve a 1 malou bramboru. Tuto syrovou zeleninu očistíte, oloupete, nastrouháte a dáte do odšťavňovače.
Co nejíst?
Během diety nesmíte jíst nic.
Výhody a nevýhody
Mezi přednosti patří rychlý a velký úbytek kilogramů. Dále je výhodou detoxikace organismu a přísun velkého množství vitamínů a vlákniny. Ale jedná se o velmi drastickou dietu, po jejímž ukončení vás čeká jo-jo efekt."
Komentář k článku
Jedná se o skvělou dietu s velikým zdravotním účinkem. Velice oceňuji návod na výrobu šťávy doma z čerstvých surovin (což má nedozírně vyšší zdravotní efekt než kupované pasterizované šťávy) i informaci o přípustných čajích. Pro úplnost však doplním pár důležitých informací:
Po skončení diety není vhodné hned začít jíst tak jako před dietou. Důležitý je minimálně týden, a lépe ještě mnohem delší doba, po kterou člověk velice pomalu začíná jíst tuhou stravu. Začínáme syrovou zeleninou v malém množství, jedenou pomaloučku s důrazem na velice důkladné žvýkání. Tuky jsou jedny z posledních, které mají být do jídelníčku přidány. (U tuků bych začínala třeba až po 4-7 dnech syrovými a přes noc máčenými olejnatými semeny nebo ořechy či mandlemi a samozřejmě v maličkém množství.)
S vařenou stravou také velice opatrně a postupně. K vařeným jídlům (a nejlépe i jako předkrm) vždy přidat i syrovou zeleninu, která by měla tvořit většinovou část pokrmu.
Velice důležité je správné kombinování potravin:
Vyhnout se kombinacím: sacharidů s bílkovinami, tuků s bílkovinami a ovoce se zeleninou. Různé druhy bílkovin spolu také nejsou vhodné. Proto je vhodné hlídat i správný časový rozestup mezi jídly (min 30 min po ovoci a min 2 h po jídlech obsahujících bílkoviny nic dalšího nejíst). Při jedení nevhodně kombinovaných jídel může trvat i 6 - 12 h, než se žaludek vyprázdní.
Pokud by si člověk chtěl dát něco smaženého, velice doporučuji odstup od skončené detoxikace minimálně měsíc!
Nadále hlídat pitný režim, ale nepít k jídlu ani brzy po něm.
Otázka cvičení je velice individuální, ale mírné protahovací cviky bych doporučila každému, a to klidně několikrát denně (stačí i jen 5 min v kuse). Kdo se cítí na víc (ale buďme k sobě upřímní), může cvičit, jak mu bude vyhovovat. Množství pociťované fyzické energie během diety je zcela individuální.
Vliv výživy nejen na rakovinu, je obrovský. Samotná výživa ale nestačí. Ještě důležitější je vliv psychiky (které ale výživa může také hodně pomoci). Důležité je však nastavení mysli tak, že si chce člověk skutečně pomoci a že přebírá odpovědnost za své zdraví. Zájem toho, kdo se léčí, tedy jeho veliká vnitřní motivace, je tím nejdůležitějším faktorem.
Pití šťáv určitě nezvýší přísun vlákniny - odšťavováním ji přeci odstraníme. Zeleninové šťávy jsou však dostatečně čistící a jejich výživný přínos je větší než přínos jakékoli jiné stravy. Přesto naprostá většina z nás nemůže trvale žít pouze ze zeleninových šťáv. Ale to by byl námět na jiné velice obsáhlé téma.
S pitím zejména šalvějového čaje opatrně. Šalvěj je hodně silná, antibakteriální, používá se zejména na kloktání. Pít malými doušky a jen občas (pravděpodobně by člověku šalvějový čaj i přestal brzy chutnat, ale spoléhat na to nelze). I ostatní bylinné čaje je vhodné střídat, proto je dobře, že jich je doporučeno více druhů. Vařila bych je spíš slabší.
Krom toho je vhodné pít celkově dostatek tekutin (2 l denně je při detoxikaci naprosté minimum, doporučila bych spíš až 4 l). Proto doplnit nejlépe pramenitou, případně filtrovanou a převařenou vodou. Vodu, která není přímo ze studánky, je vhodné pít klidně teplou jako čaj tak, jak to člověku bude nejvíce vyhovovat.
Jojo efektu, před kterým článek varuje, se vyhneme pokud:
Nebudeme brát Breussovu dietu jako jednorázovou záležitost, po které se vrátíme ke svému původnímu jídelníčku, ale budeme ji vnímat jako detoxikaci předcházející zahájení celkově zdravého životního stylu včetně kvalitního stravování. Doporučila bych z 60-80 % živou stravu dobře kombinovanou s vyloučením cukru (krom cukru obsaženého v přirozených potravinách, tedy v ovoci a zelenině), mléka a mléčných výrobků a pokud možno i mouky a běžných obilovin (a výrobků z nich) a také škrobu i v podobě rýže. Maximum čerstvé zeleniny (a pro někoho i ovoce - viz osobní poradenství nejen pro ty komu intuice neřekne, zda je pro něj ovoce vhodné). Možná i máčené a klíčené luštěniny (čočka, mungo, hrách, cizrna), pro někoho i pohanka a jáhly, quinoa, amarant, olejniny - avokáda, olejnatá semena a jejich extra panenské oleje, mořské řasy apod.).
Přeji elán a pevné zdraví všem :).
Na dotazy ráda odpovím, či poradím v rámci osobní konzultace.